Zyrat Qendrore
Rruga "Ismail Qemali", Objekti Nr.30
Hyrja 7, Kati 3, Tiranë, Shqipëri
Kujdesi ndaj Klientit
info@easypay.al
Tel: +355 4 2 264 982

Blog

Na ndiqni në:

Jeni të apasionuar pas FinTech dhe keni dëshirë të kontriboni në blogun tonë?

Plotësoni formën e mëposhtme dhe ngarkoni artikullin tuaj në format word.

Kliko për të ngarkuar file

Faleminderit për kontributin tuaj në EasyPay.

Nje gabim ka ndodhur! Mesazhi nuk u dergua.
Ju lutemi, provoni perseri.

Remitancat, në një epokë ndryshimi

Çdo vit mijëra njerëz nga e gjithë bota, ndryshojnë vendbanimin e tyre duke u transferuar në një qytet, shtet apo edhe kontinent tjetër.

Kjo ndodh për shumë faktorë të cilët mund të jenë ekonomikë, politikë, natyrorë, mund të lëvizin për studime apo për një të ardhme më të sigurt. Ky është një proces në vazhdim i cili ka ndodhur, ndodhë dhe do të vazhdojë të ndodhë edhe në vitet në vijim.

Që nga viti 1970, numri i migrantëve ndërkombëtarë ose emigrantëve është trefishuar në 281 milionë, vlerësimi më i fundit i Kombeve të Bashkuara, i datës 2020, është më pak se katër në çdo njëqind njerëz.

Para Covid-19 migracioni dhe emigracioni kanë qenë në nivele mjaft të larta, pandemia u kthye në një frenë për këto lëvizje duke ulur kështu numrin e përgjithshëm të emigrantëve në të gjithë botën. Kombet e Bashkuara vlerësojnë se pandemia ngadalësoi rritjen e grupit global të migrantëve me rreth dy milionë deri në mesin e vitit 2020, 27% më pak se rritja që pritej.

Megjithatë, duke lënë mënjanë vitet pandemike, sot ka një numër më të lartë migrantësh në krahasim me 30 vite më parë. Shumë shtete dhe qytete tashmë kanë krijuar një lidhje më të fortë nisur edhe nga rritja e ekonomisë globale, si rrjedhojë shumë qytetarë të botës kanë lënë shtëpitë e tyre duke kërkuar një vend më të mirë për të studiuar, punuar apo krijuar familje.

Sipas raportit më të fundit të Bankës Botërore për migracionin, Europa është aktualisht destinacioni më i madh për emigrantët ndërkombëtarë, me 87 milionë, e ndjekur nga Azia me 86 milionë migrantë ndërkombëtarë. Amerika e Veriut është destinacioni i 59 milionë emigrantëve në botë, ose 21% e totalit.

Ne në EasyPay jemi të angazhuar për të ndihmuar familjet të cilat janë larg fizikisht të vijojnë të qëndrojnë afër dhe të lidhura me njëra tjetrën.

Jemi aty për të krijuar lehtësi dhe për të sjellë shtëpinë më afër gjithsecilit duke ofruar transferta ndërkombëtare parash me tarifat më të lira në treg, të sigurta dhe të shpejta me Ria Money Transfer.   

Në këtë raport do të shohim konkretisht faktorët të cilët ndikojnë në nivelin e emigracionit të cilët janë klientë të EasyPay dhe Ria Money Transfer si dhe remitancat që ata dërgojnë në mënyrë periodike në shtëpi për të ndihmuar familjet e tyre por edhe ekonominë e vendit. 

  • Impakti Global i Remitancave

Shumë emigrantë ndjejnë një detyrim të thellë për të mbështetur vazhdimisht njerëzit që lënë pas. Paratë që ata dërgojnë në shtëpi – remitancat – janë shpesh një rrugë shpëtimi kritike për familjet e tyre. Remitancat ndërkombëtare për vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme ishin mbi 600 miliardë dollarë vitin e kaluar, shumë më tepër se ndihma për zhvillim e ofruar për ato vende.

Remitancat e marra nga anëtarët e familjes jashtë vendit mbajnë ushqimin në tryezë për familjet, përmirësojnë mundësitë arsimore të shumë fëmijëve në vendet në zhvillim, u lejojnë njerëzve akses në kujdesin shëndetësor, zgjerojnë burimet në dispozicion të fermerëve të vegjël dhe ndihmojnë në mbështetjen e bizneseve të vogla kryesisht. Për shumë vende në zhvillim, remitancat kontribuojnë me më shumë se 10 për qind në PBB-në e vendit.

  • Kostot e dërgimit të remitancave

Banka Botërore vlerëson se remitancat ndërkombëtare do të rriten me 4.2% shtesë këtë vit në 630 miliardë dollarë. Ato janë një mjet thelbësor zhvillimi që ndihmon në reduktimin e nivelit të varfërisë.

Nuk është çudi që Kombet e Bashkuara e kanë bërë uljen e kostos së dërgimit të remitancave në 3 për qind, një faktor i rëndësishëm ky për të ndihmuar në arritjen e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm që ka vendosur për vitin 2030. OKB-ja e njeh arsyen pse dërgesat janë kaq të rëndësishme dhe ndikimin që ato kanë në Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm, të tilla si ulja e varfërisë dhe urisë duke promovuar një kujdes më të mirë shëndetësor dhe akses në arsim cilësor.

Kostoja mesatare globale e dërgimit të një dërgese ndërkufitare ishte 6.04% në fund të vitit të kaluar, nga 6.8% në vitin 2019. Siç raporton Banka Botërore në raportin e saj më të fundit të çmimeve të remitancave në mbarë botën, numri i korridoreve me kosto mesatare prej më pak se 5% po rritet vazhdimisht dhe opsionet e parave celulare po ndihmojnë në uljen e kostos së dërgimit të remitancave në shumë tregje.

  • Impakti i COVID-19 në remitanca

Më shumë se 100,000 kufizime udhëtimi të lidhura me COVID u vendosën nga vende ose territore gjatë pandemisë. Përveç efektit të gjerë që pati në lëvizshmërinë ndërkombëtare, COVID goditi ekonomitë e shumë vendeve të zhvilluara. Rreth 64% e emigrantëve në botë jetojnë në vendet e G-20, kështu që ndikimi ekonomik i Covid-it kishte potencialin të prodhonte pasoja shkatërruese për shumë njerëz në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

Të bindur se ngadalësimi ekonomik do të nënkuptonte që emigrantët thjesht nuk do të kishin para për të dërguar, analistët fillimisht parashikuan një rënie prej 20% të remitancave në vitin 2020. Jo vetëm që remitancat qëndruan, por ato u rritën me gati një për qind për atë vit dhe u rikthyen tetë për qind në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme në 2021. 

Emigrantët ndërkombëtarë e dinë se sa të rëndësishme janë paratë që u dërgojnë familjeve të tyre në shtëpi, kështu që ata do të bëjnë përpjekje të jashtëzakonshme për të vijuar me dërgimin e tyre në familjet e tyre. Remitancat janë jashtëzakonisht elastike përballë krizës.

Rezistenca e remitancave ka qenë veçanërisht befasuese duke marrë parasysh vështirësitë me të cilat janë përballur shumë emigrantë për shkak të kufizimeve në lëvizje dhe bllokimeve. Në fillim të pandemisë, emigrantët në mbarë botën jo vetëm që u bllokuan në vendet e destinacionit, por edhe gjatë transitit. Emigrantët u përballën jo vetëm me humbjen e vendeve të punës dhe të punësimit, por edhe me humbjen e lejeve të qëndrimit dhe shërbimeve sociale që shpesh janë të lidhura me punësimin. Të tjerët ishin pa burime për t’u kthyer në shtëpi ose u përballën me kufizime në lëvizje ose kufij të mbyllur që i lanë në harresë.

Shumë nga emigrantët që kishin mbajtur punën e tyre gjatë gjithë bllokimeve pandemike ishin zakonisht punëtorë shëndetësorë ose të vijës së parë të ekspozuar ndaj një rreziku më të lartë të Covid–19. Shumë vende me të ardhura të larta varen nga punonjësit e kujdesit shëndetësor të lindur nga jashtë, duke përfshirë SHBA-në, Francën, Britaninë e Madhe dhe Gjermaninë.

  • Përshtatja teknologjikë ndikon në rritjen e përfshirjes financiare

Pandemia solli vuajtje dhe humbje të pallogaritshme për njerëzit në mbarë botën, por gjithashtu detyroi adoptimin e teknologjisë me një ritëm të paparë. Teknologjia që ekzistonte tashmë, por që nuk ishte zbatuar, u bë befas në kërkesë të lartë për shkak të bllokimeve dhe distancimit social. Kjo përshpejtoi disa tendenca në ekosistemin e pagesave në përgjithësi dhe solli një përfshirje të lartë teknologjike.

Papritur, jo vetëm që bizneseve u duhej të ofronin shumë më tepër mallra dhe shërbime online për të mbijetuar, por numri i madh i transaksioneve të pagesave elektronike nënkuptonte që investimi në infrastrukturën e pagesave do të shpërblehej shumë më shpejt si për bizneset ashtu edhe për subjektet që u ofrojnë atyre financa.

Jo vetëm që shërbimet e pagesave dixhitale të bizneseve tradicionale janë përmirësuar që nga fillimi i vitit 2020, por edhe numri i aplikacioneve që përballen me klientët dhe miratimi i tyre nga konsumatorët u rrit me shpejtësi. Ka pasur 230 miliardë shkarkime të aplikacioneve celularë vetëm në vitin 2021 për t’i shërbyer rreth 6.3 miliardë përdoruesve të smartfonëve në mbarë botën.

Aplikacioni EasyPay pati shumë përdorues të rinj të cilët edhe kësaj dite vazhdojnë të jenë klientë besnikë të pagesave elektronike dhe transfertave  kombëtare. Më mbi 35 shërbime të dedikuara, aplikacioni EasyPay ofron lehtësi për një serë pagesash të cilat mund të kryhen fare lehtë vetëm me disa klikime.

  • Qeveritë ofrojnë mbështetje përmes kanaleve dixhitale

Sipas Bankës Botërore, ka 1.7 miliardë njerëz në botë pa llogari bankare. Në vitin 2017, rreth 63% e të rriturve në mbarë botën kishin një llogari bankare, nga 54% në 2011.

Përpjekjet e shumta të bëra nga vende të ndryshme gjatë pandemisë, me qellim inkurajimin e përdorimit të shërbimeve dixhitale kanë ndikuar në përfshirjen financiare. Në fakt, pjesa më e madhe e rritjes së përdorimit të portofolit elektronik ka qenë në tregjet ku qeveritë ofruan lehtësi të konsiderueshme.

Gati 60 vende me të ardhura të ulëta dhe të mesme kanë përdorur pagesa dixhitale për të ofruar ndihmë emergjente gjatë pandemisë. Në përgjithësi, adoptimi i portofolit elektronik vazhdoi të rritet në 2021 globalisht, duke arritur në 1 trilion dollarë transaksione për vitin. Llogaritë e regjistruara të parave celulare janë rritur 18% që nga viti 2020, duke arritur në 1.35 miliardë në nivel global deri në fund të vitit të kaluar.

Në rastin e remitancave, platformat celulare të parave e bëjnë transferimin ndërkufitar të pagesave të remitancave më të lirë dhe më të shpejtë sesa paratë tradicionale dhe transfertat bankare. Çmimi mesatar global për dërgimin e një remitance ndërkombëtare u ul nga 6.3% në 6.04% në tremujorin e fundit të 2021, një shenjë inkurajuese që kostot mund të ulen shpejt kur kushtet janë të përshtatshme.

  • Efekti i sistemeve të parave elektronike në ekonominë formale

Sistemet e parave elektronike dhe pagesat dixhitale po ndihmojnë në promovimin e përfshirjes financiare në të gjithë botën, por ato ofrojnë edhe përfitime të tjera. Meqenëse paratë elektronike krijojnë një histori financiare të regjistruar për çdo depozitë, tërheqje ose transfertë të kryer, ato mund të ndihmojnë në mbrojtjen e të drejtave të konsumatorëve, në ndërtimin e besimit në biznes dhe në nxitjen e rrjeteve efikase të pagesave. Dixhitalizimi i pagesave të përfitimeve qeveritare zvogëlon gjithashtu rrezikun e mashtrimit dhe vjedhjes, duke e bërë sistemin më ekonomik edhe më të qëndrueshëm.

Të dhënat e krijuara nga transaksionet celulare ndihmojnë në lehtësimin e mbikëqyrjes së aktiviteteve të pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit, veçanërisht pasi sistemet e parave celulare kanë të integruara mbrojtje të forta.

Forcimi i sistemit financiar formal nëpërmjet përdorimit të shtuar të parasë elektronike mund t’i ndihmojë qeveritë të ndërtojnë politikë monetare më efektive duke kanalizuar më shumë para dhe aktive në sistem, duke kontribuar në stabilitetin ekonomik. Duke prodhuar regjistrime transaksionesh, paratë celulare inkurajojnë një zhvendosje në ekonominë formale e cila nxit kontributet në sigurimet shoqërore, taksat dhe pagesat e sigurta të pagave, duke ndihmuar kështu në lehtësimin e financimit të sektorit publik.

  • Plotësimi i mungesës së edukimit përmes remitancave

Në kulmin e bllokimeve mbarëkombëtare për shkak të COVID-19, arsimimi i më shumë se 1.5 miliardë fëmijëve u ndal papritur, duke shkaktuar një krizë të madhe globale të të mësuarit. Gjysma e 10-vjeçarëve në vendet me të ardhura të mesme dhe të ulëta nuk mund të kuptonin një fjali të thjeshtë me shkrim dhe më shumë se 250 milionë fëmijë nuk ishin në shkollë.

Pandemia intensifikoi pabarazinë arsimore, sepse fëmijët në vendet më të varfra kanë më pak akses në teknologjinë që lejoi vazhdimin e mësimit në vendet e pasura. Më shumë se gjysma e familjeve në botë janë të lidhura me internetin, por përqindja e studentëve pa akses në internet varion nga 15%  në Evropën Perëndimore dhe Amerikën e Veriut deri në 80% në Afrikën Sub-Sahariane.

Remitancat luajnë një rol të rëndësishëm në ofrimin e mundësive arsimore për anëtarët e rinj të familjeve të emigrantëve në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme. Rritja e burimeve të dedikuara për arsimin mund të krijojë mundësi që i zgjasin një fëmije gjatë gjithë jetës.

  • Në përfundim…

Po bëhen përparime të rëndësishme që do të vendosin bazat për një përfshirje më të madhe financiare në mbarë botën. Qasja në shërbimet financiare po zgjerohet së bashku me aftësinë për të lëvizur para në mbarë botën shpejt, lehtë dhe në mënyrë të sigurt. Nevojitet progres i mëtejshëm për të ulur kostot për transfertat ndërkufitare të parave, në mënyrë që ky shërbim thelbësor të jetë i përballueshëm për të gjithë.

EasyPay si një instrument i rëndësishëm për kryerjen e transfertave të parave kombëtare dhe ndërkombëtare me Ria Money Transfer dhe me tarifat më të lira, ofron lehtësi jo vetëm për remitancat por edhe për përdorimin e portofolit elektronik për kryerjen e pagesave në mënyrë transparente dhe të sigurt.

Sepse për ne koha e shpenzuar me familjen dhe qëndrimi pranë njerëzve të dashur ka më shumë rëndësi se çdo gjë, ndaj për ne barrierat fizike dhe distancat nuk ekzistojnë.

*Info dhe të dhëna statistikore mbi remitancat të marra nga Ria Money Transfer

22 Gusht, 2022
×
sqShqip